Klimateffektivt lantbruk

Med tanke på Finlands och EU:s klimatmål är det viktigt att lantbruket blir mer klimateffektivitet. Ett klimateffektivt lantbruk syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och öka kolbindningen samtidigt som lantbrukets hållbarhet och produktivitet förbättras.

I de flesta delarna av Finland är lantbruksproduktionen starkt specialiserad på animalieproduktion. Den framtida utvecklingen inom lantbruket och livsmedelsekonomin beror i stor utsträckning på hur efterfrågan och kostvanorna i Finland utvecklas, men också på hur exportefterfrågan utvecklas och på livsmedelsindustrins framgångar på exportmarknaden. Hittills finns det inget som tyder på att animalieproduktionens roll kommer att minska.

I projektet ingår en bedömning av möjligheterna att övergå till en mer klimateffektiv lantbruks- och livsmedelsproduktion i Finland. Det kan både innebära en övergång till en mer mångsidig och växtbaserad kost, en efterfrågeanpassad växtproduktion och en animalieproduktion som avger en betydligt mindre mängd växthusgaser än förut.

Syftet är att skapa en helhetsbild av hur det finländska jordbruket skulle kunna förändras som helhet med beaktande av vad som är realistiskt samt vilka det klimateffektiva lantbrukets möjligheter och hinder är enligt aktörerna. Projektet bidrar till en efterfrågad debatt om alternativen inom morgondagens lantbruk och livsmedelsproduktion.

  • Projektets resultat beräknas vara klart: 4/2026
  • Ansvarig paneldeltagare för projektet: forskningsprofessor Heikki Lehtonen
  • I projektet medverkar: Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och Institutet för hälsa och välfärd