Jyri Seppälä: “Finland bör föregå med gott exempel och visa att en förändring för klimatets bästa är möjlig”
Klimatpanelens ordförande Jyri Seppälä har medverkat i panelen sedan starten. Seppälä, forskningsprofessor vid Finlands miljöcentral, anser att Finland har en möjlighet att föregå med gott exempel när det gäller att begränsa klimatförändringarna och skapa en ny grund för ekonomin. Det kräver dock att ord blir till handling.
Forskningsprofessor Jyri Seppäläs erfarenhet av forskningsfältet är brett. Han är specialiserad på livscykelbaserade hållbarhetsanalyser, som han gjort inom områden som rör konsumtion och produktion. Objekten har varierat från jord- och skogsbruk till olika industrisektorer samt olika områden inom konsumtion. Seppälä har också aktivt deltagit i att skapa nätverk för föregångarkommuner inom klimatarbete och resurseffektivitet samt i att stödja deras verksamhet.
“Jag är något av en diversearbetare inom miljösektorn, vilket varit möjligt tack vare mitt systemanalytiska förhållningssätt. Jag är intresserad av många saker och har därför medverkat i flera av Klimatpanelens projekt.”
Arbetet i Klimatpanelen ger Seppälä motivation, eftersom klimatförändringarna måste fås under kontroll och för att Finland har möjlighet att föregå med gott exempel. Seppälä vidhåller att det finns många miljöproblem som beror på annat än klimatförändringarna. Han understryker att om klimatförändringarna förvärras kommer även andra miljöproblem att förvärras. Det handlar inte bara om naturen utan också om förutsättningarna för kommande utveckling inom ekonomi och säkerhet.
“Mitt arbete har gett mig möjlighet att granska fenomen ur ett helhetsperspektiv och jag har kommit fram till att mycket av det vi gör kommer att sakna mening om vi inte lyckas begränsa klimatförändringarna. Det är viktigt att förstå att vi måste satsa på att begränsa dem – åtgärderna blir inte till av sig själva.”
Efterfrågan på klimatvänliga alternativ kan skapas genom statliga styrmedel
Seppälä säger att coronapandemin visade att människan är villig att ändra sin livsstil för att bekämpa ett virus. Enligt honom behövs det en liknande attityd även för att begränsa klimatförändringarna.
“När det gäller klimatförändringarna har vi att göra med mycket större konsekvenser, och ändå är vi fortfarande ovilliga eller oförmögna att ändra vårt agerande. Det här är i och för sig naturligt, eftersom vi vant oss vid att lösa problem här och nu. Vi ser bara det som sker för stunden, och därför är det svårt för oss att lösa problem med framförhållning eller över flera generationer.”
Seppälä säger att en ändring av konsumtionsvanorna är en utmaning som också rör Finland. Att ändra konsumtionsvanorna handlar inte så mycket om att sänka levnadsstandarden, utan om att göra saker på ett nytt sätt. Finland har andra möjligheter än utvecklingsländerna att införa ren teknik och samla kunskap för att minska koldioxidavtrycket.
Det handlar också om efterfrågan på klimatvänliga alternativ: om den inte är tillräckligt stor, utvecklas både företagens utbud och den nödvändiga systemiska förändringen långsammare. Ändå kan konsumenterna inte påföras ett alltför stort ansvar för att åstadkomma en förändring. Därför behövs det smarta styrmedel som styr kostnadsmedvetna konsumenter mot alternativ med lägre koldioxidutsläpp.
“Situationen skulle vara ohanterlig om alla länder i världen konsumerade så som finländarna. Vi bör föregå med gott exempel och visa att en förändring är möjlig. Det är möjligt att leva gott och samtidigt hantera klimatfrågan på ett tillbörligt sätt. Dessutom kan vi skapa en ny slags ekonomisk tillväxt genom våra val.”
Att föregå med gott exempel i klimatfrågor skapar möjligheter för Finlands näringsliv
Enligt Seppälä borde vi förstå att Finlands skyldighet att begränsa klimatförändringarna både grundar sig på historia och förmögenhetsgrad.
“Finland kommer inte att lösa problemet på egen hand, men om inte länder som vi kan förändras, vem kan då göra det? Att föregå med gott exempel skulle också skapa många möjligheter för vårt näringsliv. Det verkar som att allt fler finländska företag insett det här.”
“Det är viktigt att Finland stöder EU:s ledarskap inom klimatpolitiken. På så sätt blir vi också en större aktör inom klimatpolitiken än vi skulle vara på egen hand. Det är också det säkraste sättet att skapa en långsiktig verksamhetsmiljö, vilket även näringslivet efterlyser.”
Seppälä är därför nöjd att begränsningen av klimatförändringarna har nått en viss ställning i det finländska samhället.
“Kunskapen om klimatförändringarna har blivit större. Nu är det första steget taget i och med att attityderna har förändrats. Jag väntar på att vi kan ta nästa steg. Då omsätts attityderna till handling i en sådan takt att vi uppnår vårt klimatmål.”
På fritiden ägnar sig Seppälä åt naturupplevelser och fotografering. Han har varit fågelentusiast och har fotograferat fåglar sedan barnsben, och nu har även fjärilarna kommit in i bilden på nytt.
“Jag slutade spela fotboll när jag skadade mig, men har börjat röra mig desto mer ute i naturen. I mina hemtrakter trivs jag fint i omgivningarna kring Tusbysjön, urskogarna i Norra Paipis och i Nuckarsfors miljö vid Vanda å. Min stugkommun Letala har också många förträffliga naturmål.”