Sampo Soimakallio

Sampo Soimakallio: ”Den största frågan för de kommande åren är varifrån vi ska få billig el med låga utsläpp”

Ledande forskare Sampo Soimakallio är insatt i energisystem och klimatpåverkan från användningen av trä. Vätgasekonomin som bygger på billig och ren el är enligt Soimakallio en förutsättning för att den fossila energin ska kunna fasas ut.

Sampo Soimakallio, ledande forskare och utvecklingschef vid Finlands miljöcentral Syke, inledde sin forskarkarriär år 2000. I sin forskning har han under de senaste åren fokuserat på klimatpåverkan från energisystem och användningen av biomassa. I praktiken analyserar han till exempel för- och nackdelarna med träanvändning ur klimatförändringarnas perspektiv.

Soimakallio ser Klimatpanelen som en slags tolk mellan forskare och beslutsfattare.

”Forskningens syfte handlar inte vanligtvis om att ta fram direkt information för beslutsfattarnas behov. Klimatpanelen råder bot på situationen genom att sammanfatta forskningskunskap och beskriva resultat och proportioner på rätt sätt för beslutsfattare. Det här är ett viktigt åtagande”, säger Soimakallio.

Soimakallio tillför Klimatpanelen kunskap inom skoglig resurshållning och kolsänkor, men också om scenarier för begränsningen av klimatförändringar och beräkningen av växthusgaser.

Kollapsen av kolsänkan i de finländska skogarna är ett stort problem

Soimakallio talar gärna om Europeiska unionens klimatmål.

För närvarande leder han ett av Finlands REPowerEU-projekt, som stöder Finlands övergång till ett rent energisystem på ett hållbart och rättvist sätt.

Soimakallio är intresserad av hur Finland kan fullgöra de av EU uppsatta klimatåtagandena för 2030, särskilt eftersom Finland blivit tvungen att ändra sina beräkningar ovanligt mycket.

”Att kolsänkan i de finländska skogarna kollapsat är en mycket stor sak. Samtidigt får det tjäna som ett exempel på vad som händer när allt inte går som tänkt.”

EU:s mål för 2040 blir också allt mer detaljerade.

”De kommer att utgöra ramen och riktningen för hela EU:s klimatpolitik inom en mycket snar framtid. Det ska bli intressant att se vilka skyldigheter de innebär för medlemsländerna.”

Billig el vägen mot en vätgasekonomi

Som sakkunnig inom energisektorn är Soimakallio nöjd med att produktionsvolymerna för sol- och vindkraft har ökat mer än väntat under de senaste åren.

Han gillar också det sätt på vilket vissa aktörer inom näringslivet har tagit till sig klimatfrågorna.

”I ansvarsfulla företag är klimatrelaterade åtgärder inte längre en lösryckt fras som ska ingå i årsberättelsen. Tvärtom har de blivit en del av vardagen. Även strategier utformas på basis av vad som kommer att vara hållbar verksamhet i framtiden.”

Den största frågan under de kommande åren handlar om varifrån vi ska få tillräckligt billig och ren el”, säger Soimakallio.

Billig el gör det möjligt att använda den nya generationens elektrobränslen inom tunga transporter, flygtrafik, industri och andra områden där direkt el inte kan användas.

”När den koldioxidsnåla elen blir prismässigt överkomlig kommer allt annat att gå fortare framåt.”

Rättvisa klimatåtgärder ett måste

När klimatåtgärderna framskrider under de kommande åren och decennierna hoppas Soimakallio att de kommer att genomföras på ett så rättvist sätt som möjligt.

Han påminner om att ett uppnående av klimatmålen kräver tekniska innovationer och företagsverksamhet, men också offentliga styrmedel som beskattning och subventioner. Därmed är det möjligt att en del av befolkningen inte ser klimatåtgärderna som rättvisa.

”Det här är en övergripande beskattningsmässig och samhällsekonomisk fråga där allt påverkar allt. Det måste finnas noggranna beräkningar på hur de olika åtgärderna kommer att påverka befolkningsgrupperna och om det finns något sätt att kompensera för negativa effekter.”

”Klimatåtgärderna borde inte medföra orimliga konsekvenser för någon.”

På fritiden spelar Soimakallio tennis och padel med stor glädje.

”Jag lämnar aldrig tennisplanen med lättnadskänslor för att spelet tog slut. Tennis har jag spelat sedan jag var åtta.”

Soimakallio trivs också ute i naturen, särskilt på sommaren.

”Det bästa är att besöka Lappland och fjällen.”