Jarek Kurnitski: ”Klimatförändringarnas effekter bör beaktas i den byggda miljön”
Professor Jarek Kurnitski är insatt i utsläppsfritt byggande och energiförbrukning i byggnader. Enligt Kurnitski är det viktigt att förbättra byggnadernas energieffektivitet, eftersom de förbrukar enorma mängder energi.
Jarek Kurnitski, professor vid Aalto-universitetet, är särskilt inriktad på energieffektivitet och inomhusklimat i byggnader. Kurnitski har medverkat i utarbetandet av Finlands nuvarande bestämmelser om granskningen av byggnaders totala energiförbrukning, som trädde i kraft 2012.
”Förändringen var stor. Då upphörde de detaljerade villkoren för hur man ska bygga. Därefter ändrades regleringen av byggnaders energieffektivitetet för första gången så, att endast ett nyckeltal för den totala energiförbrukningen måste uppfyllas.”
Kurnitski framhåller att den byggda miljöns roll är stor när det gäller utsläppsminskningar. Även klimatförändringarnas effekter borde beaktas vid byggandet.
”Klimatförändringarna påverkar väderleksförhållandena. På Finlands breddgrader kommer snötäcket att minska på vintern, medan förhållandena kommer att vara bra på sommaren. Dricksvattnet kommer till exempel inte att ta slut. Istället måste vi fokusera på hållbarhet, energieffektivitet och inomhusluftens kvalitet i den byggda miljön.”
Kurnitski säger att vi nu borde tänka på hur vi till exempel ska hantera de aningen högre temperaturerna på sommaren.
”Hittills har många byggnader, till exempel bostadshus och skolor, klarat sig utan aktiv kylning på somrarna. När klimatet blir ett par grader varmare kommer behovet av kylning i byggnader att öka.”
Kurnitski ser att debatten om klimatförändringarna har tagit fart som helhet och att kravnivån har stigit. Som exempel nämner han Finlands ambitiösa mål om koldioxidneutralitet 2035.
”Debatten har övergått till att handla om hur målen ska uppnås. Handlingens stund är inne, eftersom det är ont om tid.”
Forskningsbaserad kunskap hjälper minska utsläppen från byggnader
En av de största utmaningarna med att minska utsläppen från byggnader är att hitta effektiva och ekonomiska metoder som grundar sig på forskningsbaserad kunskap. Kurnitski säger att Klimatpanelens roll är viktig vid insamlingen av sådana data.
”Panelen har också egna projekt på gång, så den påverkar forskningen också på ett bredare plan. Klimatpanelen är ett bra forum för en bredare granskning av olika frågor. De metoder som tillämpas på byggnader måste vara kompatibla med energisystemet för att fullskaliga utsläppsminskningar ska kunna uppnås.”
De åtgärder som ska vidtas i Finlands byggnadsbestånd påverkas av EU-direktiv. Medlemsländerna i EU har nyligen berett en långsiktig renoveringsstrategi som sträcker sig fram till 2050. Målet är att renovera hela det befintliga byggnadsbeståndet så att det närmar sig nollutsläppsnivå. Metoderna för att genomföra energiomställningen har visserligen inte slagits fast.
”En renovering av byggnadsbeståndet ger möjlighet till stora energibesparingar och utsläppsminskningar. Samtidigt kan kvaliteten på boende- och arbetsförhållandena förbättras i allmänhet genom bättre inomhusluft. Energibesparingarna får ändå inte ske på inomhusklimatets bekostnad, så att det inte uppstår liknande mögelproblem som på 1970-talet i samband med energikrisen. Rätt genomförda renoveringar av bostäder och arbetsplatser är ett av de effektivaste sätten att begränsa klimatförändringar på.”
Kurnitski väger upp sitt forskararbete med att paddla havskajak.
”En 20–30 km lång tur med havskajak på helgen rensar bort alla dåliga tankar!”