London Climate Action Week kokoaa tällä viikolla yhteen maailman johtavat ilmastoasiantuntijat ratkomaan ilmastonmuutoksen haasteita. Kyseessä on seitsemättä kertaa järjestettävä Euroopan suurin itsenäinen ilmastotapahtuma.
Yksi tapahtumien järjestäjistä on International Climate Councils Network (ICCN) eli ilmastopaneelien kansainvälinen yhteistyöverkosto. Suomen ilmastopaneeli on verkoston jäsen, ja paneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä osallistuu sen tapahtumiin Lontoossa 25.–26. kesäkuuta.
– Verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen muiden maiden kollegojen kanssa kehittää kansallista ilmastopoliittista tiedeneuvontaa entistä paremmaksi. Tänä vuonna keskustelut tulevat varmasti painottumaan ilmastotavoitteiden saavuttamisen keinoihin ja kunnianhimon varmistamiseen, Seppälä sanoo.
Pariisin sopimukseen sitoutuneiden maiden on annettava tänä vuonna uudet, entistä kunnianhimoisemmat kansalliset panoksensa (NDC:t). Hallitusten on kiireellisesti pantava täytäntöön tieteeseen perustuvaa ilmastopolitiikkaa kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi. Alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen ilmastohallinnon parantaminen vaikuttavan tiedeneuvonnan avulla on ratkaisevan tärkeää.
ICCN:n päätilaisuudessa torstaina keskustelun aiheena onkin hallinnon merkitys ilmastohaasteiden ratkaisemiselle: kuinka tehokas hallinto auttaa maita, yhteisöjä ja yrityksiä parantamaan selviytymiskykyään, tekemään valintoja ja täyttämään ilmastositoumuksensa, varmistamaan kansalaisten tuen sekä luomaan sopivan toimintaympäristön investointien ja vastuunoton houkuttelemiseksi ja ylläpitämiseksi.
Samassa tilaisuudessa ICCN lanseeraa How to Create a Climate Council -nimisen käytännönläheisen oppaan maiden ilmastohallinnon vahvistamiseen. Se kokoaa yhteen akateemista kirjallisuutta ja verkoston tapauskertomuksia siitä, mitä uutta paneelia perustettaessa on otettava huomioon, niin strategian ja hallinnon kuin osallistamisen ja resursoinnin kannalta. Opas tarjoaa globaaleja esimerkkejä hallituksille, tutkijoille, yrityksille ja järjestöille.
Suomen ilmastopaneeli on osallistunut oppaan laatimiseen kertomalla omasta roolistaan osana tieteen ja politiikan välisiä rakenteita yhteiskunnassa ja tuon paneelien roolin arvioinneista. Suomessa ilmastopaneeli on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut tunnetuksi, tunnustetuksi ja vaikuttavaksi toimijaksi valtiollisessa päätöksenteossa ja julkisuudessa.
Aiemmin tänä vuonna Suomen ilmastopaneeli on julkaissut yhdessä Suomen Luontopaneelin kanssa muistion ilmasto- ja luontopolitiikan tiedeneuvonnasta. Muistio sisältää kuvauksen nykyisestä toimintamallista ja sen vaihtoehdoista sekä tutkittua tietoa tiedeneuvonnan vaikuttavuuden edellytyksistä.
Lisätietoja:
Kuva: Unsplash