Suomen ilmastopaneeli toteuttaa lakisääteistä tehtäväänsä ilmastopolitiikan neuvonantajana muun muassa tapaamalla poliittisia päättäjiä ja virkakuntaa.
Suomen ilmastopaneeli antaa ilmastovuosikertomuksesta lausunnon syksyllä, mutta tässä jo ensimmäisiä havaintoja sen ansioista, puutteista ja keskeisistä viesteistä.
London Climate Action Week on yksi Euroopan suurimmista vuosittaisista ilmastotapahtumista, jonka yhteydessä ilmastopaneelien kansainvälinen yhteistyöverkosto tapaa. Tänä vuonna tapaamisen teemana on tehokkaan valtionhallinnon merkitys, ja samalla julkaistaan opas ilmastopaneelin perustamiseen. Suomen ilmastopaneelia edustaa paikan päällä puheenjohtaja Jyri Seppälä.
Suomen ilmastopaneeli ja Suomen Luontopaneeli ovat yhdessä laatineet muistion ilmasto- ja luontopolitiikan tiedeneuvonnasta. Muistio sisältää kuvauksen nykyisestä toimintamallista ja sen vaihtoehdoista sekä tutkittua tietoa tiedeneuvonnan vaikuttavuuden edellytyksistä.
Suomen ilmastopaneelin uusimmat julkaisut käsittelevät Suomen hiilineutraaliuspolkua ja maankäyttösektorin tilannetta. Vuoden 2030 EU-velvoitteen täyttäminen on tärkeä askel kohti vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta. Maankäyttösektorin haasteet on ratkaistava, jotta ilmastotoimet eivät kasaannu muiden sektoreiden kontolle. Metsien käytön on muututtava, jotta Suomi saavuttaa kansalliset ja EU:ssa yhteisesti sovitut ilmastotavoitteet.
Luonto- ja ilmastotoimet vaativat kunnilta johdonmukaista ja konkreettista työtä, mutta toimia ei voida tehdä ilman vahvaa tukea poliitikoilta. Päättäjien luonto- ja ilmastotentissä tutkijat kysyivät suurimpien eduskuntapuolueiden johtohenkilöiltä, millaista ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa puolueet ajavat kuntiin seuraavalle valtuustokaudelle.
Suomen ilmastopaneeli toteuttaa lakisääteistä tehtäväänsä ilmastopolitiikan neuvonantajana muun muassa tapaamalla poliittisia päättäjiä ja virkakuntaa.
Metsien muuttuminen nielusta päästölähteeksi vaikeuttaa kiistatta Suomen ilmastolakiin kirjatun hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista, mutta ei tee siitä mahdotonta. Hiilineutraaliutta tavoittelemalla Suomi tekee reilun osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja pitää yllä houkuttelevuuttaan puhtaiden investointien maana. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi päätöksentekijöille on tarjolla runsaasti tutkittua tietoa, jonka pohjalta on mahdollista toimia välittömästi.