Kuluttajan valinnat pyrittäessä kohti hiilineutraalisuutta – asuminen, liikkuminen, ruokailu ja kompensaatiot

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii voimakkaita toimia lähivuosikymmeninä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana päästöt ovat lisääntyneet globaalisti keskimäärin 2,2 prosenttia vuodessa, ja maapallon vaarallisen lämpötilannousun estäminen on kokoajan haasteellisempaa. Jotta kahden asteen tavoite vielä saavutettaisiin, teollisuusmailta tullaan edellyttämään nopeampaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä kuin kehitysmailta ja kehittyviltä talouksilta ja nykyisten skenaarioiden valossa jopa päästötöntä, hiilineutraalia tilannetta ennen vuosisadan loppua. Muutoksen aikaansaamisessa kulutuksen muutoksella on tärkeä sijansa. Lainsäädännöllä voidaan ohjata kulutusta ilmastoystävälliseen suuntaan, mutta myös kuluttajat voivat omilla valinnoillaan jouduttaa kehitystä monella tavalla. Samalla luodaan uudenlaista kysyntää, joka edesauttaa tuotannon ja palvelutoiminnan muutosta kohti vähähiilisempään suuntaan.

Edellä mainituista syistä Suomen ilmastopaneeli päätti keväällä 2013 sisällyttää kuluttajien valintoihin liittyvän syvällisemmän selvityksen hiilineutraalisuuskäsitettä koskevaan tarkasteluun (Ilmastopaneelin raportteja 2/2014) yhteyteen. Samalla myös haluttiin syventää tietämystä kuluttajien valintojen merkityksestä rakennetussa ympäristössä, josta tehtiin myös oma selvitys (Ilmastopaneelin raportteja 4/2014). Lisäksi haluttiin monipuolistaa ilmastopaneelin julkaisutoimintaa siten, että kohderyhmänä olisi tavallinen kuluttaja. Ilmastopaneelin työ oli tätä ennen palvellut etenkin Suomen ilmastopolitiikan
linjausten taustoitusta.

Ilmastopaneelin tarkempaan selvittelyyn valittiin ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta keskeisimmät kulutusalueet (asuminen, liikkuminen ja ruokailu) sekä päästöjen kompensointi, jolla myös yksilö voi edistää päästöjensä vähentämistä. Jokaisesta osa-alueesta tehtiin omat taustapaperit, jotka on julkaistu omana kokonaisuutena (Ilmastopaneelin raportti 8/2014). Näihin selvitystöihin osallistui joukko suomalaisia asiantuntijoita, joille tekijät lausuvat suuret kiitokset. Lisäksi näihin erillisselvityksiin liittyen ilmastopaneelin järjesti 11.2.2014 asiantuntijatyöpajan, johon osallistui eri sidosryhmien asiantuntijoita. Kiitokset työpajaan osallistuneille tärkeistä näkemyksistä, jotka on myös dokumentoitu (Ilmastopaneelin raportteja 5/2014). Tämä selvitys kokoaa erillisselvitysten pohjalta keskeisimmät kuluttajien valintoihin ja kompensaatioihin liittyvät ilmastonäkökohdat.