Hiilineutraalisuuden tavoittelu – mitä se on missäkin yhteydessä

Hiilineutraalisuutta käytetään yleisesti julkisessa keskustelussa ilman sisällöllistä määrittelyä. Samalla käsitteen käyttö on juurtunut valtioiden, kuntien, organisaatioiden ja yritysten ilmastonmuutoksen hillintätyöhön. Jopa yksilöt tavoittelevat hiilineutraalisuutta. Käsitteen avulla viestitään, että ao. taho pyrkii asettamaan toimintansa kasvihuonekaasujen päästövaikutukset haitattomalle tasolle ilmastovaikutusten näkökulmasta.

Ilmastopaneeli tarttui hiilineutraalisuus –käsitteen avaamiseen, koska termin täsmällisempi määrittely koettiin tärkeäksi väärinymmärrysten välttämiseksi. Samalla vähennetään ”viherpesun” vaaraa. Lisäksi termin parempi ymmärrys tuo yhtenäisyyttä ja vertailtavuutta eri toimijoiden ilmastonmuutoksen hillintätyölle.

Käsillä olevan raportin tavoitteena on ollut luoda ilmastopaneelin laajemmalle hiilineutraalisuustyölle perusta. Työn tarkoituksena oli selventää miten käsite voidaan tulkita globaalisti ilmastonmuutoksen kehityksen nykytietämyksen näkökulmasta, ja miten se on tulkittavissa valtioiden, kuntien, alueiden, yritysten, organisaatioiden ja yksilöiden ilmastonmuutoksen hillintätyössä. Raportti kattaa myös hiilineutraalisuuden tavoittelun laskentaperiaatteet eri kohderyhmien näkökulmasta.

Raportin eri työvaiheita on käsitelty useissa ilmastopaneelin kokouksissa, joissa työ on aiheuttanut vilkasta keskustelua. Kaikille panelisteille tästä suuret kiitokset. Lisäksi työtä esiteltiin soveltuvin osin Ilmastopaneelin järjestämässä työpajassa 10.2.2014. Hiilineutraalisuuden laskentasääntöjä käsitellyt pienryhmä, jossa olivat mukana Suvi Monni (Benviroc), Jari Viinanen (Helsingin kaupunki) ja Pirkko Heikinheimo (YM), ansaitsevat kiitoksen hyvistä näkemyksistä. Samoin kiitoksen ansaitsee myös ilmastopanelisteille Ilkka Savolainen, joka on kommentoinut käsikirjoituksen luonnosvaihetta. Eritysmaininnan ansaitsevat myös Suomen ympäristökeskuksen työntekijät Olli-Pekka Pietiläinen, Pasi Tanio ja Jyrki Tenhunen, jotka ovat Kohti hiilineutraalia kuntaa –hankkeen (HINKU) yhteydessä joutuneet pohtimaan laskentasääntöjä eri sidosryhmien kanssa ja he ovat välittäneet avoimia kysymyksiä tämän työn pohjaksi.