Ympäristötiedon foorumi, Suomen ilmastopaneeli ja Suomen Luontopaneeli järjestivät keskiviikkona 26. maaliskuuta Päättäjien luonto- ja ilmastotentin. Keskustelijoina tapahtumassa olivat kahdeksan puolueen kärkipoliitikot. Kaikkien puolueiden edustajat korostivat tarvetta ratkoa ympäristöongelmia, mutta näkökulmat ja painotukset vaihtelivat.
Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Virta ja vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä toivat esiin huolen siitä, että kaikki päättäjät eivät jaa tutkittuun tietoon perustuvaa tilannekuvaa luonto- ja ilmastokysymyksissä: jos ei tehdä toimia näiden kriisien torjumiseksi, ”ei kohta ole enää mitään muitakaan murheita”. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mielestä kaikissa puolueissa ollaan kuitenkin yhtä mieltä tilannekuvasta, vaikka keinot kriisin ratkaisemiseksi eroavat toisistaan.
Vihreä siirtymä on välttämätön, mutta teollisuushankkeissa tulee huomioida ilmasto- ja luontovaikutukset
Energiantuotanto on koko Suomessa murroksessa. Kokoomuksen kansanedustajan Pauli Aalto-Setälän mukaan kaikkein tärkeintä, mitä kuntapäättäjä voi tehdä, on päästä eroon fossiilisista polttoaineista.
Kaikki poliitikot olivat yhtä mieltä siitä, että vihreän siirtymän teollisuushankkeissa on huomioitava hankkeiden vaikutukset luontoon ja hiilinieluihin. Sofia Virta nosti esiin suojellulle Viiankiaavalle suunnitellun kaivoshankkeen ongelmallisuuden. Sari Essayah peräänkuulutti hankkeiden sosiaalista hyväksyttävyyttä. RKP:n varapuheenjohtajan Silja Borgarsdóttir Sandelinin mielestä kuntapäättäjät paikallisesti itse tietävät, mihin tuulivoimaa sopii rakentaa.
Suomen metsäluonto köyhtyy ja nykyinen hakkuutaso on johtanut hiilinielujen romahdukseen. Pauli Aalto-Setälä totesi, että tutkimustieto metsämaan hiilinieluista on selvää eikä hiilinielujen tilanteesta tarvitse väitellä. Keskustelijoista ainoastaan keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tuomas Kettunen ja perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen olivat sitä mieltä, että kunnan täytyy hoitaa metsäomaisuuttaan ennen kaikkea taloudellinen tuotto edellä.
Puolueiden edustajat jakoivat huolen siitä, että tällä hetkellä myös tukkipuuta päätyy liikaa polttoon, mutta halu ja keinot ohjata metsien käyttöä vaihtelevat. Tuomas Kettunen valitteli toisaalta turpeen polttamisen lopettamista. Mai Kivelän mukaan päättäjiltä tarvitaan näkemystä ja rohkeutta, jotta polttoon perustuvista ratkaisuista päästäisiin eroon, ja hän vaati nykyisten puun polton verotukien poistamista.
Päästöjen vähentäminen vaatii kunnissa liikkumisen ohjaamista pois polttomoottoriautoista. SDP:n varapuheenjohtajan Nasima Razmyarin mukaan joukkoliikenteen on lähtökohtaisesti oltava yksityisautoilua houkuttelevampi vaihtoehto. Silja Borgarsdóttir Sandelinin mukaan joukkoliikenteen hinta on aivan keskeinen asia liikennepolitiikassa, ja se on pääkaupunkiseudulla nyt liian korkea.
Vaalitentti tuo esiin puolueiden ympäristönäkemykset, jotka eivät käy ilmi vaaliohjelmista
Kunnilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja luontokadon pysäyttämisen käytännön toimissa. Kaikki ehdokkaat suhtautuivat myönteisesti siihen, että kuntien tulisi ottaa käyttöön hankintojen kautta syntyvien ilmasto- ja luontohaittojen arviointi ja kirjanpito. Suurin osa edustajista ilmoitti olevansa valmis tavoittelemaan EU:n biodiversiteettistrategian mukaista 30 prosentin suojelupinta-alaa kautta Suomen.
Vaikka luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen välttämättömyys tunnustetaan, eivät kysymykset näy kaikkien puolueiden kuntavaaliohjelmissa. Esimerkiksi SDP:n kuntavaaliohjelmasta puuttuu maininta luonnon ja luontopolitiikan merkityksestä kunnissa ja perussuomalaisten ohjelmasta tämän lisäksi myös ilmastokysymykset.
Nasima Razmyarin mukaan SDP pitää kiinni asetetuista ympäristötavoitteista ja on pettymys, jos ympäristöpolitiikan tärkeys ei välity kuntavaaliohjelmasta. Sara Seppänen toi esiin, että koko Suomea koskevat ilmastotavoitteet ovat jo hallitusohjelmassa. Molemmat sanoivat luottavansa siihen, että kuntapäättäjät toteuttavat yhteisiä valtakunnallisesti sovittuja tavoitteita huolimatta siitä, ettei niitä ole kirjoitettu auki kuntavaaliohjelmiin.
Tutkittua tietoa ja ratkaisuvaihtoehtoja kuntavaalitenttiin toivat videoitujen tutkijapuheenvuorojen lisäksi Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho ja Ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä. Tilaisuuden juonsi toimittaja Petja Pelli.
Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys pidetään 2.–8.4. ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025. Tentissä esiin tuotuja puolueiden ympäristö- ja ilmastopolitiikan suuntaviivoja voi tarkastella tutustumalla alla oleviin tallenteisiin.